2012. november 10., szombat

Gázlopás büntetése, felderítése, ellenőrzése

Na akkor most elmondom nektek hogy hogyan dolgozik a gázkommandó.
Évente két Velencei-tónyi mennyiség, 50 ezer család éves fogyasztása az amit körülbelül ellopnak a gáztolvajok. Nem is csoda hogyha üldözik őket, de tegyék is mert mi becsületesek fizessük meg a lopást, illetve ha sokan lopják akkor összeomlik a hálózat és senkinek nem lesz.

Elősszöris a gázórákat vizsgálják meg. A leszerelt gázórák többségét szétszerelik és átnézik hogy nincs-e benne kicserélt fogaskerék, gyanús, nem eredeti, utángyártott alkatrész stb stb. Bevizsgálják hogy pontosan mér-e az alábbi készülékkel:

mágnesA plombákat mikroszkóppal ellenőrzik nem-e hamis-e.
Aztán azt is megnézik hogy nem-e mágnesezve volt-e a gázóra. Ennek ellenőrzésére már van speciális mágnesesség ellenőrző indikátorfólia vagy digitális indukciómérő készülék is. Ezekkel 100%-os bizonyossággal megmondható hogy volt-e mágnesezve az óra.



Aztán ha az óra rendben van akkor ipari endoszkópokat (minikamera) is bevetnek amit beledugnak a csőbe és végignézik a bekötő gázcsövet hogy nincs-e esetleg leágazás a csővezetékben. Ezzel a kerülővezetékek is teljes mértékben felderíthetőek. Persze a gázszolgáltatóknak ezeknek a műszereknek a professzionális, milliós értékű változata van meg, az itt látható képen csupán az egyszerű embereknek szánt verziók fényképeit mutatja.  Mert pl ipari endoszkóppal akár 10 méter hosszon keresztül is tudják vizslatni a gázcsövet, olyasmi mint a csőgörény csak épp kamera van a végén. :-)


De a legtutibb módszer a hőkamera. Ezzel ha végigmennek az utcán akkor rögtön tudják hogy ki az aki 10 fokban fagyoskodik és ki az akinél 35 fok van a lakásban. Ugye persze az utóbbihoz fognak becsöngetni. Mert a hőkamera képén kirajzolódik hogy be van-e kapcsolva a konvektor pl illetve hogy mennyire van felfűtve a ház. Igen jó eséllyel ki lehet vele szűrni az áram és gáztolvajokat is úgy hogy kívülről ránézek egy hőkamerával a házra....


3 megjegyzés:

  1. ...és akinek extra vastag hőszigetelő réteg van a háza falán, kívül? ;-o :-P
    (az már megtakarít alapból 40% gázszámlát, ezt pontosan tudom...) :) ;-P

    VálaszTörlés
  2. http://richpoi.com/cikkek/hazai/tobb-mint-tizezer-okos-villanyorat-szerelnek-fel-iden-magyarorszagon.html

    VálaszTörlés
  3. Több eset is volt mikor mikor Tigáz ellenőrei maguk mágnesezték le az órát mikor a tulaj nem figyelt, a HírTV-n volt erről rejtett kamerás riport is. Két szerelő jön órát nézni, az egyik elhívja valamilyen ürüggyel a tulajt (pl. írjon alá valamit nézze át a papírokat stb.) a másik meg elővett egy mágnest rá az órára majd büntetni akart, hogy mágnesezve van.
    Ha ellenőrzik az órát soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni vele a szerelőt az sem árt ha videófelvétel készül a teljes ellenőrzésről érkezéstől távozásig. De egy leszerelt, bedobozolt órát is lel ehet a doboz felnyitása nélkül mágnesezni bent a műhelyben is egy erős mágnessel.
    Eleve kétséges, hogy pusztán a mágnesezés ténye miatt büntetést adnak van már sok ilyen ügy a bíróságon, mert egyrészt sehol nincs kikötve, hogy tilos, rakhatok én pl. hűtőmágnest is a gázórára a konyhában vagy épp mágnessel rögzítem a post-it cetlis üzenetet rá (pl. Mancika vegyél kenyeret hazafelé menet, mert megettem mindet és csak későn jövök haza). Vagy pl. ha kint van az udvaron akkor ugye jön az, hogy bárki hozzápiszkálhatott elvégre nem őrizhetem nonstop 24 órában, meg ugye pl. nálunk is mágnes tartja a vasszekrény ajtaját, amiben van van zárva. Meg hát újabban az órák minden alkatrésze műanyag a mágnesezés semmit sem jelent.

    VálaszTörlés